Zasebnost

Baza znanja, ki vam pomaga poiskati odgovore

Ključne teme, ki so pomembne za vaš posel, smo popisali, zbrali in poiskali odgovore na vprašanja iz posameznih tematik.

Urednica

Urednica Finance Wiki je Špela Mikuš.
Če potrebujete pomoč pri uporabi ali če imate problem, pa ne najdete rešitve, ji pišite na spela.mikus@finance.si.

Pišite nam

 

POLITIKA ZASEBNOSTI

Časnik Finance spoštuje vašo pravico do zasebnosti in si prizadeva za najvišjo stopnjo varstva vaših osebnih podatkov. Zato smo pri ponujanju storitev zavezani k delovanju v skladu z zakoni in predpisi, ki opredeljujejo varovanje osebnih podatkov, zlasti v skladu z vsakokrat veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov, Zakonom o elektronskih komunikacijah ter Splošno uredbo EU o varstvu podatkov. Želimo vas seznaniti, za katere namene bodo vaši osebni podatki pridobljeni in kako se bodo uporabljali ter kakšne so vaše pravice v zvezi s podatki, ki jih hranimo o vas, in kako jih uveljavljati.

Upravljavec podatkov

Upravljavec osebnih podatkov v pomenu, kot ga določata Splošna uredba EU o varstvu osebnih podatkov in veljavni zakon, ki ureja varstvo osebnih podatkov, je:

Časnik Finance, časopisno založništvo, d. o. o.,
Bleiweisova cesta 30
1000 Ljubljana, Slovenija
e-pošta: zasebnost@finance.si

Kategorije osebnih podatkov in namen obdelave podatkov

Obiskovalec spletne strani

Ob vsakem obisku spletne strani Časnika Finance se na spletnem strežniku avtomatsko shranjuje dnevniška datoteka (npr. IP-številka – številka, ki identificira posamezen računalnik oz. drugo napravo na spletu, verzija brskalnika, čas obiska, ime predhodne strani). Te podatke obdelujemo z namenom spremljanja delovanja in vodenja statistike obiskov na naši spletni strani, za ocenjevanje zainteresiranosti uporabnikov ter zaradi varovanja omrežja. Več informacij o tem lahko najdete na dnu te spletne strani (O piškotkih).

Prejemnik e-vsebin

Kot obiskovalec naše spletne strani se lahko naročite na prejemanje elektronskih pisem, tematskih PDF-knjižic in obvestil ter informacij o naših storitvah in dejavnostih (v nadaljevanju e-vsebin).  

Podatki, ki jih shranjujemo, so: na spletnem strežniku se avtomatsko shranjuje dnevniška datoteka (npr. IP-številka – številka, ki identificira posamezen računalnik oz. drugo napravo na spletu, verzija brskalnika, čas obiska, ime prehodne strani), elektronski naslov obiskovalca za prejemanje e-vsebin, datum in čas pošiljanja e-vsebin ter ID poslanega sporočila.

Ti podatki se obdelujejo na podlagi vašega soglasja, pri čemer lahko soglasje za prejemanje e-vsebin kadarkoli prekličete ali zahtevate izbris vaših podatkov iz evidenc Časnika Finance.

Dodatne informacije o vaših pravicah so vam na voljo v rubriki »Vaše pravice«.

Ob daljši neaktivnosti e-mail naslova Časnik Finance lahko ta e-mail naslov izbriše iz svojih evidenc.

Registrirano uporabniško ime

Z registracijo na naši spletni strani soglašate s pogoji in politiko zasebnosti, navedenimi na spletni strani Časnika Finance. Za uporabo nekaterih storitev na portalu Finance.si morate opraviti brezplačno registracijo, pri kateri boste morali izbrati uporabniško ime in geslo ter vnesti svoj elektronski naslov in/ali druge statistične podatke (npr. ime, priimek, telefonska številka, delovno področje, funkcija, stopnja izobrazbe,..). Časnik Finance na spletnem strežniku avtomatsko shranjuje dnevniško datoteko (npr. IP-številka – številka, ki identificira posamezen računalnik oz. drugo napravo na spletu, verzijo brskalnika, čas obiska, ime predhodne strani). Strežnik beleži tudi IP-naslov registriranega uporabnika, s katerega je oddal svoj komentar v spletni forum.

Ti podatki se obdelujejo na podlagi vašega soglasja, pri čemer lahko soglasje za prejemanje vsebinskih sporočil kadarkoli prekličete, oziroma v svojem profilu spremenite nastavitve prejemanja ali pa zahtevate izbris vseh vaših podatkov iz evidenc Časnika Finance.

Dodatne informacije o vaših pravicah so vam na voljo v rubriki »Vaše pravice«.

Registrirani uporabnik prejme ob registraciji obvestila o uporabi spletnih storitev in po potrebi tudi sistemska obvestila o delovanju sistema, obvestila o posodobitvah storitev ter obvestila z napotki in pomočjo v primeru zaznave neuporabe uporabniškega računa. Ob daljši neaktivnosti uporabniškega računa Časnik Finance lahko registrirano uporabniško ime izbriše. Na ta obvestila se ni mogoče odjaviti.

Za boljšo in bolj usmerjeno ponudbo ter prilagajanje nadaljnjih sporočil podatke avtomatsko obdelujemo, analiziramo, profiliramo ter ocenjujemo zainteresiranost uporabnika. Vse analize uporabljamo izključno za lastne potrebe in ne sprejemamo avtomatiziranih odločitev s pravnim ali podobnim učinkom.

Naročniško uporabniško ime

Naročnina se veže na registrirano uporabniško ime. Če naročnik nima registriranega uporabniškega imena, mu ga ob sklenitvi naročnine ustvarimo mi. Ob sklenitvi naročniškega razmerja morate posredovati podatke, ki jih potrebujemo za izvedbo naročila:

 • ime in priimek, naziv,
 • naslov prejemnika,
 • naziv podjetja,
 • naslov podjetja,
 • delovno področje (neobvezen podatek),
 • elektronski naslov,
 • telefonska številka, GSM-številka.

Podatki, ki so zbrani ob sklenitvi naročniškega razmerja, se zbirajo z namenom opravljanja dejavnosti Časnika Finance, to je za sklenitev naročniškega razmerja, sklenitev pogodbe o sodelovanju, prijavo na dogodek itd. Ti podatki se hranijo in obdelujejo za pripravo ponudbe, pripravo in sklenitev pogodbe ter za izvajanje pogodbe (6.1(b) člen Uredbe o varstvu osebnih podatkov). Ker je obdelava teh podatkov nujna za izvedbo same storitve, se obdelava teh podatkov lahko izvaja že na podlagi dejstva, da z nami vstopate v pogodbeno razmerje. Če nam teh podatkov ne želite posredovati, vam ne moremo poslati ponudbe ali z vami skleniti pogodbe.

Naročnik prejme ob sklenitvi naročniškega razmerja obvestila o uporabi spletnih storitev in po potrebi tudi sistemska obvestila o delovanju sistema, obvestila o posodobitvah storitev ter obvestila z napotki in pomočjo v primeru zaznave neuporabe naročniškega uporabniškega računa. Na ta obvestila se ni mogoče odjaviti.

Dodatne informacije o vaših pravicah so vam na voljo v rubriki »Vaše pravice«.

Uporaba podatkov za namene neposrednega trženja

V okviru zakonitih interesov lahko izvajamo tudi obdelavo nekaterih vaših osebnih podatkov za namen neposrednega trženja. V ta namen uporabljamo osebne podatke kot so ime in priimek ter elektronska pošta. Obdelavi podatkov v ta namen lahko kadarkoli ugovarjate in zahtevate prenehanje obdelave podatkov. Zahtevo za preklic obdelave lahko posredujete na elektronski naslov zasebnost@finance.si oziroma se odjavite kadarkoli in brez kakršnihkoli stroškov, in sicer tako, da v prejetem elektronskem sporočilu kliknete na označeno povezavo Odjava.

Uporabniki podatkov

Vaši podatki, zbrani na katerikoli pravni podlagi, bodo uporabljeni v skladu z namenom, za katerega so bili zbrani, in ne bodo posredovani tretjim osebam brez vaše privolitve.

Časnik Finance lahko v okviru svoje pristojnosti vaše osebne podatke razkriva naslednjim uporabnikom podatkov:

 • ponudnikom poštnih storitev, ponudnikom odpremnih storitev, ponudnikom storitev uničenja spisov in nosilcev podatkov;
 • ponudnikom storitev informacijske tehnologije v okviru servisiranja in vzdrževanja programske opreme;
 • FURS, druge institucije, ki imajo podlago v zakonu.

Časnik Finance kot upravljavec zbrane osebne podatke lahko posreduje tudi svojim pogodbenim obdelovalcem, ki te podatke obdelujejo izključno v okviru upravljavčevih navodil in pooblastil ter so s pisno pogodbo, sklenjeno z upravljavcem, zavezani k zagotavljanju ustrezne ravni varstva osebnih podatkov.

Posredovanje osebnih podatkov

Časnik Finance ne posreduje osebnih podatkov tretjim osebam, v tretje države ali mednarodne organizacije.

Izjema so statistični podatki o obisku in uporabi spletnih mest, za katere se uporabljajo spletne platforme Google Analytics. Podatki, ki jih posredujemo, so anonimizirani, tako da upravljavec analitičnega orodja ne more identificirati osebe, na katero se posredovani podatki nanašajo. Več informacij v Googlovih pogojih storitve in pravilniku zasebnosti.

Spletna mesta Časnika Finance sodelujejo v slovenskem nacionalnem merjenju obiskanosti spletnih strani (MOSS). Meritev za MOSS izvaja podjetje Fistnet, d. o. o. (Dotmetrics), ki v namen raziskovanja zbira podatke o obiskanosti spletnih strani.

Koliko časa hranimo podatke

Vaše podatke hranimo le toliko časa, kolikor je potrebno, da se izpolni namen, zaradi katerega so bili posamezni podatki zbrani in nadalje uporabljeni, in sicer:

 • dnevniške datoteke spletnega strežnika se hranijo 12 mesecev
 • vsi podatki v zvezi s poslovnim sodelovanjem (pogodbe, naročilnice, prijave na dogodek) se hranijo še 5 let po koncu sodelovanja na podlagi sklenjene pogodbe oziroma če obstaja drugačen zakonski rok shranjevanja (npr. računovodski ali davčni podatki), je rok hrambe 10 let; v tem času je obdelava podatkov omejena;
 • vaši kontaktni podatki, ki so bili zbrani na podlagi vaše privolitve in podatki  za namen neposrednega trženja se obdelujejo do vašega preklica oziroma v primeru daljše neaktivnosti do sistemskega izbrisa iz evidenc Časnika Finance.

Način varstva vaših podatkov

Upravljavec bo pridobljene podatke varoval v skladu z veljavno zakonodajo o varstvu osebnih podatkov ter v skladu s svojimi notranjimi akti. Zagotovil bo ustrezno organizacijsko in tehnično varovanje. Upravljavec pridobljenih podatkov v nobenem primeru ne bo posredoval ali razkril tretjim osebam. Podjetje Časnik Finance izvaja ustrezne tehnične in organizacijske ukrepe za varstvo osebnih podatkov.

Po prenehanju potrebe po vodenju podatkov, tj. po izpolnitvi namena, za katerega so bili podatki zbrani, se podatki uničijo oziroma izbrišejo.

Vaše pravice

Skladno z določilom 15. člena Splošne uredbe (EU) o varstvu podatkov imate pravico, da od nas zahtevate potrditev o tem, ali obdelujemo vaše osebne podatke ali ne. Če vaše osebne podatke obdelujemo, lahko zahtevate izpis svojih osebnih podatkov. Zagotovili vam bomo kopijo vaših osebnih podatkov, ki se obdelujejo. Obenem vam bomo posredovali tudi preostale informacije glede obdelave vaših osebnih podatkov ali ustrezne povezave na te informacije, in sicer glede namena obdelave, vrste osebnih podatkov, kdo so uporabniki vaših osebnih podatkov, oziroma kategorije uporabnikov, predvideno obdobje hrambe vaših osebnih podatkov, obstoj vaše pravice, da od nas zahtevate popravek ali izbris vaših osebnih podatkov ali omejitev njihove uporabe in o obstoju pravice do ugovora obdelavi vaših osebnih podatkov (na primer glede obdelave za namene neposrednega trženja ali za nekatere odločitve, ki so bile sprejete izključno z avtomatsko obdelavo, vključno s profiliranjem). Če vaših osebnih podatkov nismo pridobili od vas, bomo navedli vir pridobitve vaših osebnih podatkov.

Če smo pridobili vašo privolitev za obdelavo vaših osebnih podatkov, imate pravico to privolitev umakniti kadarkoli, ne da bi to za vas imelo negativne posledice. Če pa je vaša privolitev za obdelava posameznega osebnega podatka vezana na pridobitev pravice oziroma izpolnitev naše storitve, boste v tem primeru pravico izgubili oziroma vam ne bomo več mogli zagotavljati določenih naših storitev (npr. prepoveste obdelavo vašega elektronskega naslova, posledično vam ne bomo mogli pošiljati določenih naših edicij, recimo Poslovno jutro). Če vaše osebne podatke obdelujemo na podlagi svojega zakonitega interesa (kot je razloženo zgoraj), imate pravico do ugovora zoper takšno obdelavo. Glede vaše zahteve po omejitvi obdelave vaših osebnih podatkov morate upoštevati, da so lahko v določenih primerih vaše pravice omejene, kadar nad njimi prevladajo drugi ali naš zakoniti interes.

Pri uveljavljanju pravic ali za vse dodatne informacije nam pišite na elektronski naslov:  zasebnost@finance.si.

V pomoč oblikovanju zahtevka za seznanitev z vašimi osebnimi podatki smo pripravili ustrezen obrazec, ki je dostopen na tej povezavi. 

Da bi preprečili morebitne zlorabe, se bomo morali prepričati, da ste vi res oseba, za katero zahtevate informacijo o osebnih podatkih, ki jih obdelujemo, in vas bomo v dvomu glede vaše prave identitete pozvali k posredovanju dodatnih podatkov ali dokazil, da ste oseba, ki je upravičena do podatkov iz zahtevka.

Za našo izpolnitev vašega zahtevka vam ne bomo zaračunali ničesar. Vaš zahtevek bomo izpolnili čim hitreje in brez nepotrebnega odlašanja, a ne pozneje kot v mesecu dni od prejema popolnega zahtevka, skladno z določilom 12. člena Splošne uredbe (EU) o varstvu podatkov.

Če menite, da obdelava osebnih podatkov krši vaše pravice z naslova varstva osebnih podatkov, imate pravico vložiti pritožbo tudi pri Informacijskemu pooblaščencu Republike Slovenije.

Kontaktni podatki pooblaščene osebe za varstvo podatkov

Pri uveljavljanju pravic v zvezi z vašimi podatki ali za vse dodatne informacije nam pišite na elektronski naslov:

E-pošta: zasebnost@finance.si

Končna določila

Pridržujemo si pravico, da Politiko zasebnosti po potrebi prilagodimo dejanskim razmeram in zakonodaji s področja varstva osebnih podatkov. Iz tega razloga vas prosimo, da pred vsakim posredovanjem osebnih podatkov preverite aktualno različico, da boste seznanjeni z morebitnimi spremembami in dopolnitvami.

V Ljubljani, 18. maja 2023